Borsa’da Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?

Borsa’da Bedelsiz Sermaye Artırımı Nedir?

Borsa’da Bedelsiz

Borsada karşılıksız sermaye artırımı bir şirketin kendisine ait hisseleri satışa çıkarması işlemi olarak tanımlanabilir. Bu tanıma göre bir şirket borsa piyasasında yer alan hisselerini dilediği vakit başkalarına aktarabilir. Bunun yapılmasındaki amaç hisselerin likiditesini saplamaktır. Buna ek olarak alışveriş işlemlerinde de bir kıpırdanma oluşabilir. Elde edilen bu avantajlı durumlar sayesinde işlem hacmi artabilir. Hisselere karşı olan talep artar ve bu sayede hisse senetlerinin değerinde yükselme gözlemlenebilir. Bedelsiz sermaye aktarımı hem borsada hem de iş hayatında sık sık gözlemlenir.

Borsada Bedelsiz Sermaye Artırmanın Faydaları Nelerdir?

Borsada karşılıksız sermaye artırmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hisse senetlerinin değeri artar.
  • Alım satım işlemlerine canlılık gelir.
  • Enflasyondan olumsuz etkilenen sermaye yapısı güçlenir.
  • Çeşitli vergi indirimleri söz konusu olabilir.
  • Emisyon primi, yedekler ve varlıklar borsaya sunulabilir.
  • Hisse senetlerinin kalitesi artar.
  • Senet fiyatları düşerek daha fazla kişiye hitap eder.
  • Yatırımcıların ilgisi çekilebilir.

Bedelsiz sermaye aktarımı aslında bir şirkete ait hisselerin bölünüp satılmasıdır.

Bedelsiz Sermaye Artırımı Neden Yapılır?

Karşılıksız sermaye artırımı yapma nedenleri söz konusu olduğunda akla gelen ilk hedef hisselere likidite kazandırmaktır. Bir şirketin borsadaki hisseleri ne kadar çok el değiştirirse bu hisseler o kadar makbuldür. Belli bir meblağa ulaşan hisseler bir süre sonra kolay kolay el değiştirmezler. Bunu engellemek adına hisseler bölünerek satılmaya başlanır. Bu sayede ciddi bir likidite elde edilebilir. Alım satım işlemlerinde bu hisselerin kullanılma oranı artar. Şirketlerin de istediği tam olarak budur. Daha erişilebilir hisselere sahip olmak isteyen her şirket bu yöntemi tercih edebilirler.

Şirket İçi Bedelsiz Sermaye Aktarımı Nedir?

Şirket içi karşılıksız sermaye aktarımı borsadan bağımsız bir uygulamadır ve şirket hisselerinin ortaklar arasında pay edilmesinden ibarettir. Şirketin içine herhangi bir para girişi söz konusu değildir. Ortaklar kendi aralarında anlaşıp bazı hisseleri aralarında pay ederler. Bunun yapılmasındaki amaç sermayeyi miktar olarak artırmaktır. İç kaynakların şirket içinde dağıtılması olarak da kabul edilebilir ve borsadaki bedelsiz sermaye aktarımı ile karıştırılmamalıdır. İkisi birbirinden farklı uygulamalardır. Borsadaki amaç piyasayı canlandırmakken şirket içinde yapılan uygulama stratejiktir.

Haberiniz Olsun
Ağustos 14, 2020 tarafından Yatırımcı
862

Yorum Yap