Forward Ne Demek, Forward İşlemi Nasıl Yapılır?

Forward Ne Demek, Forward İşlemi Nasıl Yapılır?

Forward İşlemi Nasıl Yapılır

Forward nedir sorusunun kelime anlamına bağlı cevabı ileri, ileriye doğrudur. Borsa üzerinde işlem yapılmasını ve kar elde edilmesini sağlayan bir finansal piyasa aracıdır.

Forward İşlemleri Nedir?

Forward işlemi farklı bankalar ve borsalar üzerinden gerçekleştirilebilen bir işlemdir. İşlemin temel amacı yapılacak işlemleri istenilen fiyat üzerinden gerçekleştirmek üzere ayarlıdır. Bu özelliği sayesinde işlem için talep edilen fiyat oluşana kadar işlemin bekletilmesi sağlanmaktadır. Vadeli bir işlem olan forward işlemi genellikler kurumlar tarafından tercih edilen bir yatırım çeşididir. Yatırımcının elde etmeyi tasarladığı yatırım tutarı oluşana kadar işlemin bekletilmesi ve belirlenen satım tutarı oluşunca işlemin uygulamaya koyulması şeklinde gerçekleşmektedir.

Forward İşlemleri Nasıl Yapılır?

Forward işlemi gerçekleştirmek için yatırımcıların öncelikli olarak yatırımlarını gerçekleştirecekleri alanı ve yeri tercih etmeleri gerekmektedir. Bazı bankalar bu işlemin yapılmasını sağladığı gibi online olarak da işlemin gerçekleştirilebilmesi mümkündür. Forward işlemleri klasik vade işlemleri gibi yapılmaktadır. Anlaşmalı kurum veya kuruluş üzerinden yatırımcının forward işlem talebinde bulunması gerekmektedir. Yatırımcı vade seçeneğini kendi belirler ve kur fiyatına bağlı olarak elde etmek istediği kar oranını da belirtir.

Forward İşleminin Avantajı ve Dezavantajları Nelerdir?

Forward işlem avantajı ve dezavantajı kişilerin alıcı veya satıcı olma durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Sağladığı avantajlar genel olarak yatırımcıların güvenli ve risk faktörü olmadan yatırım yapmalarıdır. Yatırımcılara kur riskinin kontrolünü veren bu işlem sayesinde kur düşüşlerinden kaynaklı zarar etme ihtimalleri bulunmamaktadır. Sunulan en büyük avantaj yatırımcının kurdaki dalgalanmalar ve belirsizlikleri ortadan kaldırması ve güvenli yatırım sunmasıdır. Yatırımcının 3 ay vade ile kur artışının 1,2 Türk lirası artacağını ön görmesi ve buna bağlı olarak işlem gerçekleştirmesi halinde artış gerçekleşmezse parasını çekmeme hakkı bulunmaktadır. Buna karşın kurda düşüş gerçekleşmesi de ana paranın korunmasını ve yatırımcının zarar etmemesini sağlamaktadır. Forward işleminin dezavantajı ise belirtilen kur miktarının üzerine çıkılması halinde yatırımcının ön gördüğü kur artışı üzerinde gerçekleşen kur artışlarından faydalanamamasıdır. Yatırımcının keskin bir ön görü ile bu işlemi gerçekleştirmesi yüksek oranda kar etmesini sağlamaktadır.

Nedir
Ekim 26, 2020 tarafından Yatırımcı
846

Yorum Yap